29 Δεκ 2011

ΔΥΣΑΡΕΣΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Ένα ακόμη χτύπημα στον τοπικό τύπο. Η «Πολιτεία Αιτωλών και Ακαρνάνων»  αναστέλλει την έκδοση της , όπως αναφέρει σημείωμα του ιδιοκτήτη της, στο φύλλο που ήδη κυκλοφορεί στα περίπτερα.
Η εφημερίδα που ξεκίνησε την κυκλοφορία της το 2003, αποτέλεσε σίγουρα μια από τις καλύτερες τοπικές εκδόσεις, δουλεύοντας σε επαγγελματικά πρότυπα, απασχολώντας δημοσιογράφους και προσωπικό και απέκτησε το δικό της αναγνωστικό κοινό, επικεντρώνοντας στην τοπική είδηση, με ρεπορτάζ, αναλύσεις, αφιερώματα κλπ.
Μετά την αναστολή κυκλοφοράς και της «Παναιτωλικής» πρόσφατα, η ανάλογη τύχη της «Πολιτείας» αποτελεί αναμφισβήτητα χτύπημα στον τοπικό τύπο του Αγρινίου και τον πλουραλισμό που ειδικά στις μέρες μας, είναι απαραίτητος. Την ίδια στιγμή που άλλα Μέσα, συνεχιζουν να λειτουργούν κατά παράβαση κάθε έννοιας νομιμότητας και δεσμεύσεων, μέσα από "παραθυράκια" και ασάφεις του νόμου,  αλλά και βασικών κανόνων δεοντολογίας, η αναστολή της κυκλοφορίας της «Πολιτείας» αποτελεί αναμφισβήτητα ακόμη ένα δείγμα της παθογένειας που χαρακτηρίζει τον τοπικό τύπο.
Το σημείωμα του ιδιοκτήτη-εκδότη της «Πολιτείας» στο σημερινό, τελευταίο φύλλο της εφημερίδας, έχει ως εξής:
«Το φύλλο της εφημερίδας ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΙΤΩΛΩΝ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ που κρατάτε στα χέρια σας είναι το τελευταίο.
Ο κύκλος της πορείας που ξεκίνησε τον Μάιο του 2003 σταματάει εδώ.
Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΙΤΩΛΩΝ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ ξεκίνησε με όραμα και πολλές φιλοδοξίες για να προσφέρει στον τομέα της ενημέρωσης στην Αιτωλοακαρνανία. Ξεκίνησε σ’ ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον για τη χώρα, την οικονομία, την κοινωνία και τα Μέσα Ενημέρωσης.
Από το 2003 βάδισε στο δρόμο της έγκαιρης και έγκυρης ενημέρωσης, σε καθεστώς πλήρους οικονομικής και δημοσιογραφικής ανεξαρτησίας. Το έργο της γρήγορα ανταμείφθηκε και το 2007 τιμήθηκε ως η καλύτερη εβδομαδιαία εφημερίδα της ελληνικής περιφέρειας.
Ωστόσο σήμερα που η οικονομική κρίση σκιάζει τη χώρα και που συμβάλλει (μαζί με άλλους παράγοντες) στη δομική κρίση στο χώρο του Τύπου και των Μέσων Μαζικής ενημέρωσης, η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΙΤΩΛΩΝ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ αποφασίζει την αναστολή της.
Η εφημερίδα παίρνει την εξαιρετικά δύσκολη αυτή απόφαση από σεβασμό στους αναγνώστες της, που από την πρώτη έως και την τελευταία ημέρα της κυκλοφορίας της αποτελούσαν τη δύναμή της. Παίρνει την απόφαση για να μην αναγκαστεί να μπει στη λογική των εκπτώσεων.
Η ζοφερή οικονομική συγκυρία με όλα τα παρεπόμενα της δημιούργησαν ασφυκτικό περιβάλλον στον επαρχιακό Τύπο. Η κάθετη πτώση της διαφημιστικής δαπάνης και η αδυναμία του κράτους να ανταποκριθεί στοιχειωδώς σε υποχρεώσεις του λειτούργησαν σωρευτικά στην επιβάρυνση της κατάστασης. Το Κράτος θέσπισε σκληρούς κανόνες στον επαρχιακό Τύπο και για τη διαφύλαξη τους ανέλαβε κάποιες δεσμεύσεις. Ουδέποτε όμως  ανταποκρίθηκε σε αυτές. Η αλήθεια είναι ότι όλα αυτά προστέθηκαν στις παθογένειες που αντιμετωπίζει ο Τύπος της Αιτωλοακαρνανίας.
Με το τρέχον φύλλο της ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΑΙΤΩΛΩΝ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ κλείνει ένας κύκλος για την εφημερίδα. Κλείνει όμως με την ελπίδα ότι όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, ένας νέος θα ανοίξει...

Αλέξιος Χαρ. Σιάμος
Iδιοκτήτης- Εκδότης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου