25 Ιαν 2012

Μεγαλώνει η λίστα με τις αυτοκτονίες στην Αιτωλ/νία  •  
  •  
  •  
Μακάβρια και άκρως ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που παρουσιάζει το agriniopress, σχετικά με τις αυτοκτονίες και τις απόπειρες την τελευταία τριετία. Θρηνήσαμε 42 νεκρούς, υπερδιπλασιάστηκαν οι απόπειρες στο Αγρίνιο, τι λένε οι ειδικοί
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί σχετικά με την εκρηκτική αύξηση που παρουσιάζει το φαινόμενο των αυτοκτονιών, τόσο σε πανελλαδικό, όσο και σε τοπικό επίπεδο.
Ψυχολόγοι τονίζουν πως το φαινόμενο πρέπει να μελετηθεί και να αναλυθεί, και ζητούν ενίσχυση των δομών ψυχικής υγείας  και δράσεων πρόληψης και στην Περιφέρεια.
Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα το agriniopress, σχετικά με τα συμβάντα αυτοκτονιών αλλά και αποπειρών αυτοκτονίας που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι δυο Αστυνομικές Διευθύνσεις της Π.Ε. Αιτωλ/νίας την τελευταία τριετία.
Συνολικά 42 άτομα έβαλαν τέλος στη ζωή τους και 84 αποπειράθηκαν να το κάνουν, με την υποσημείωση πως ειδικά για τις απόπειρες, είναι αυτές για τις οποίες ενημερώθηκε η Αστυνομία, γιατί υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις, όπου αυτό δεν συμβαίνει.
Αναλυτικά, στην Α/Δ Ακαρνανίας (Αγρίνιο-Αμφιλοχία κλπ)) το 2009 αυτοκτόνησαν οκτώ άτομα, και έγιναν οκτώ  απόπειρες.
Το ήταν 2010 οι νεκροί έξι και οι απόπειρες 22, ενώ το 2011, σημειώθηκε πραγματική «έκρηξη» του φαινομένου με έντεκα νεκρούς και 48 απόπειρες!
Στην Α/Δ Αιτωλίας (Μεσολόγγι-Ναύπακτος), το 2009 καταγράφτηκαν τέσσερις αυτοκτονίες και δυο απόπειρες, το 2010 επτά αυτοκτονίες και δυο απόπειρες και το2011 έξι αυτοκτονίες και δυο απόπειρες.
Πως όμως εξηγούν οι ειδικοί το φαινόμενο αυτό, που πλέον σε όλους τους άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες, έρχεται να προστεθεί και η οικονομική κρίση:
Η Βασιλική Μαργέτη, Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια ειδικευμένη στη Θεραπεία Συμπεριφοράς των Διαταραχών Άγχους, δηλώνει χαρακτηριστικά στο agriniopress:
«Η σταδιακή αύξηση των κρουσμάτων των αυτοκτονιών την τελευταία περίοδο είναι σίγουρα κάτι που χρειάζεται να μελετηθεί άμεσα και να προσδιοριστεί με σοβαρότητα.  Συνήθως, όταν αναφερόμαστε σε δυσάρεστα φαινόμενα περιοριζόμαστε μόνον στο ορατό αποτέλεσμα και καθυστερούμε ή αναβάλλουμε να ερευνήσουμε την σύνθετη αιτία τους.  Για να εξηγήσουμε λοιπόν τέτοιες πράξεις απελπισίας θα ήταν χρήσιμο να επικεντρωθούμε σε παράγοντες όπως η ψυχική ασθένεια, για παράδειγμα η κατάθλιψη που είναι πολύ πιθανό να προϋπάρχει και να προκαλεί αυτοκτονικές τάσεις, το οικογενειακό περιβάλλον και οι δυναμικές του, οι κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες ζωής και φυσικά, η προσωπικότητα του ατόμου.  Όλα αυτά συνθέτουν την πιθανή εξήγηση γιατί κάποιος επιλέγει να δώσει τέλος στη ζωή του.  Για το λόγο αυτό είναι ζωτικής σημασίας η ενίσχυση και η εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης και υποστήριξης ψυχικής υγείας όχι μόνον σε αστικά κέντρα αλλά και στην περιφέρεια για την έγκαιρη αντιμετώπιση οποιασδήποτε μορφής ψυχο-κοινωνικών περιστατικών και φαινομένων.»

agriniopress

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου