4 Φεβ 2012

"ΣΙΝΕΜΑ Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ" ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΕΦΥΡΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΤΗ ΒΟΝΙΤΣΑ


Ο Σύλλογος "ΓΕΦΥΡΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ" σας προσκαλεί στην προβολή της ταινίας "ΣΙΝΕΜΑ Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ" την Κυριακή 5 Φλεβάρη και ώρα 7:00 μ.μ στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Σχολείου Βόνιτσας. Η είσοδος είναι ελεύθερη!
  
Η ταινία αφηγείται με τον πιο γλαφυρό τρόπο την ιστορία ενός ολόκληρου χωριού στη Σικελία. Μία ζωή που εξελίσσεται γύρω από μία κινηματογραφική αίθουσα μέσα από την οθόνη της οποίας οι κάτοικοι ζουν τα όνειρά τους και εμπνέονται από τους κινηματογραφικούς ήρωες. Ο κεντρικός ήρωας είναι ο μικρός Salvatore, ο οποίος, ορφανός από πατέρα και παραμελημένος από την οικογένειά του, βρίσκει την στοργή στο πρόσωπο του μηχανικού προβολής του κινηματογράφου , Alfredo. Ο Alfredo σταδιακά του μαθαίνει την δουλειά κυρίαρχα όμως τον μυεί με το πιο τελετουργικό τρόπο στη μαγεία της μεγάλης οθόνης. Ο Salvatore χτίζει μία ισχυρή σχέση με την πατρική φιγούρα του Alfredo και μετά από το ατύχημα του τελευταίου, αναλαμβάνει το πόστο του εξ ολοκλήρου, κάτι που αρχικά μοιάζει με εκπλήρωση ενός ονείρου του μικρού Salvatore στη συνέχεια όμως αντιλαμβανόμαστε ότι είναι απλώς το πρώτο βήμα προς την ολοκλήρωση της ουσιαστικής σχέσης του με τον κινηματογράφο. Ο Salvatore μεγαλώνει, ωριμάζει, ερωτεύεται, πονά και πάντα το καταφύγιό του παραμένει αυτός ο μικρός θάλαμος στο Cinema Paradiso. Η ταινία είναι ένα Flashback που πυροδοτείται από την είδηση του θανάτου του Alfredo. Βλέπουμε τον Salvatore, ώριμο άνδρα πλέον, πετυχημένο σκηνοθέτη, να αναπολεί την ζωή του από την ώρα που γνώρισε τον Alfredo ως το οριστικό κλείσιμο – κατεδάφιση του αγαπημένου του σινεμά και την ακόλουθη φυγή του. Οι μνήμες του ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια μας ένα Φελλινικό μωσαϊκό χαρακτήρων. Ένα χωριό με όλους τους χαρακτηριστικούς τύπους (τον Δήμαρχο, τον Παπά, τον τρελό του χωριού, τα παιδιά που παίζουν όλη την ημέρα στους δρόμους, τον δάσκαλο κ.λ.π.) που περιμένει κανείς να συναντήσει σ’ αυτό.
       "Σινεμά ο παράδεισος", μια ταινία σαν ποίημα, που φέρνει στο μυαλό θερινό σινεμά και άρωμα γιασεμιού…  Μια ταινία γεμάτη νοσταλγία για τις εποχές που ο κινηματογράφος ήταν τρόπος ζωής, ανάσα και όχι απλά ένα μέσο διασκέδασης.
       Η υπέροχη μουσική του Ennio Morricone πλαισιώνει υπέροχα την ταινία, η οποία πήρε πολλές διακρίσεις καθώς και όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας. Το τρυφερό κλείσιμο της ταινίας θα συγκινήσει όλους αυτούς που έχουν κάνει όνειρα και όλους αυτούς που ακόμα πιστεύουν στην μαγεία του κινηματογράφου………
Σκηνοθέτης : Giuseppe Tornatore
Ηθοποιοί : Antonella Attili, Enzo Cannavale, Isa Danieli, Leo Gullotta, Marco Leonardi
Διάρκεια 155 λεπτά , (1988 Ιταλία, Γαλλία)


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου