23 Φεβ 2012

Εικόνες από την Ελλάδα (Fred Boissonnas)


Ο φιλέλληνας Ελβετός Fred Boissonnas (Φρεντ Μπουσουά) είναι ο πρώτος ξένος φωτογράφος που περιηγήθηκε τόσο πολύ στον ελληνικό χώρο, από το 1903 και για...

περίπου τρεις δεκαετίες αργότερα. Ταξίδεψε από την Πελοπόννησο μέχρι την Κρήτη και τον Όλυμπο, και από την Ιθάκη μέχρι το Άγιο Όρος. Περιηγήθηκε, φωτογράφησε, έγραψε.

Το έργο του, πρωτοποριακό αλλά και καθοριστικό για την εξέλιξη της ελληνικής φωτογραφίας κατά τον 20ο αιώνα. Μέσα από τις φωτογραφίες και τα λευκώματά του παρουσιάζει ένα πανόραμα της Ελλάδας του μεσοπολέμου, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση της ευρωπαίκής κοινής γνώμης για την Ελλάδα την ίδια περίοδο.
Το έργο του Fred Boissonnas, αν και γνωστό στην Ευρώπη των αρχών του 20ου αιώνα, αξίζει σήμερα μια δεύτερη ανάγνωση.
Η πρόοδος σε τεχνικά θέματα, η ανακάλυψη του χρώματος, η ευχρηστία των μηχανών και οι ανέσεις του ταξιδιού, μπορεί σήμερα να καθιστούν το έργο του απαρχαιωμένο, αλλά η ιστορική ματιά αποκαλύπτει τον μοντερνισμό του σε σύγκριση με άλλους φωτογράφους που περιηγήθηκαν στην Ελλάδα.
Ο καλλιτέχνης πέρα από το καταγραφικό του ενδιαφέρον για όλα όσα εξαφανίζονται, μας δίνει μια εικόνα της Ελλάδας που εκτείνεται πέρα από την εθνογραφική μαρτυρία.
Η μεγάλη πίστη και ο θαυμασμός του για τη χώρα αυτή μεταδίδονται μέσα από το έργο του με μια τρυφερότητα και μια αγάπη που η δύναμή τους ακόμα και σήμερα, μετά από τόσα χρόνια, δίνει ψυχή σ’ αυτά τα κομμάτια χαρτιού, που θα μπορούσαν να είχαν παραμείνει απλές φωτογραφίες...

Πηγή: http://history-pages.blogspot.com/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου