28 Μαρ 2012

Η ΚΑΤΟΥΝΑ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ ΚΡΑΤΗΣΕ ΤΗ ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ 21 ΨΗΛΑ

         Σε μια όμορφη μέρα γιορτάστηκε με ξεχωριστή λαμπρότητα και επισημότητα η 25 Μαρτίου στην Κατούνα.  Πλήθος κόσμου παρέστη στη λειτουργία, στη δοξολογία και κατέβηκε στον κεντρικό δρόμο για να παρακολουθήσει την μαθητική παρέλαση. Μετά ακολούθησαν στην κεντρική πλατεία του χωριού χορευτικές εκδηλώσεις…
         Ανήμερα της μεγάλης εορτής, έγινε στο Πολιούχο Άγιο Αθανάσιο επίσημη Δοξολογία από τον Αρχιμανδρίτη Νεκτάριο Τριάντη, παρουσία του Αντιδημάρχου Τζαβαλά Δημητρίου, του Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Κατούνας Κασούρα Κώστα, του Βουλευτή Κώστα Καραγκούνη, του Διοικητή του Αστυνομικού τμήματος Κατούνας  Κόκιου Δημήτριου,  των δημοτικών συμβούλων:  Στούπα Θεόδωρου, Σαλοδημήτρη Παναγιώτη  και  Στούπα Κωνσταντίνου, του προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Κωνωπίνας Τσαμποδήμου Επαμεινώνδα, του προέδρου  της Τοπικής Κοινότητας Κομποτής Λίβα Χρήστου, των συμβούλων της Δημοτικής Κοινότητας Κατούνας:Λίτσου Ευαγγελου, Κουτιβή Κωνσταντίνου και Σεραφή Μαρία,  του προέδρου  του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Κουτσουπιά Δημήτριου και το μέλους του Δ.Σ. Καραγκούνη Αποστόλη,   του προέδρου  του Ιππικού ομίλου ΚατούναςΚουδούνα Ευάγγελου, του  Γεν. Γραμ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Κατουνιωτών Αθήνας Ζώη Νικόλαου, του ειδ. Γραμ. Στούπα Σταμούλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, του Ιερού ναού Αγίου Αθανασίου, των φορέων και του λαού της Κατούνας.
         Μετά την προαναφερόμενη δοξολογία ακολούθησε ο πανηγυρικός της ημέρας απο καθηγητή του Λυκείου Κατούνας, οι αξιωματούχοι και οι λοιποί εκπρόσωποι των Αρχών του Νομού μετέβησαν στο Ηρώο της πλατείας και κατέθεσαν τα τιμητικά στεφάνια.

      Ξεχωριστή και συγκινητική ήταν η στιγμή όταν δυο μαθήτριες παραδοσιακά ντυμένες διάβασαν τα ονόματα των ηρώων  από την έρευνα-κατάλογο του πολιτιστικού Συλόγου Κατουνιωτών Αθήνας, "ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ ΗΡΩΩΝ"που ακόμα συμπληρώνεται με τους νεκρούς,  οι οποίοι με τη θυσία τους και το αίμα τους καθαγίασαν τα ιερά χώματα της περιοχής μας. Κάθε όνομα και μια τουφεκιά στην μνήμη τους.
      Ακολούθως πήγαν οι επίσημοι και στάθηκαν εμπρός στο κτήριο του π. Δήμου Μεδεώνος και παρακολούθησαν την παρέλαση. Παρέλασαν με τη σειρά, οι μαθητές του Δημοτικού σχολείου, του Γυμνασίου και του Λυκείου της Κατούνας και στο τέλος παρέλασε φορώντας παραδοσιακές στολές το χορευτικό των αρματωμένων Σαρακατσαναίων Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας «Σταυραετοί των Αγράφων» το οποίο και καταχειροκροτήθηκε.

      Στη συνέχεια ακολούθησαν παραδοσιακοί δημοτικοί χοροί στην πλατεία από το χορευτικό της ενορίας του Αγίου Αθανασίου και απο το χορευτικό τωναρματωμένων Σαρακατσαναίων Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας «Σταυραετοί των Αγράφων» που ήταν καλεσμένοι απο τον πολιτιστικό Σύλλογο Κατουνιωτών Αθήνας.

Μην ξεχνάμε πως την Πέμπτη και Παρασκευή έγινε και η έκθεση με επετειακό υλικό του Νικολάου Ράππου στην αίθουσα του Δήμου. Φωτογραφίες και ρεπορτάζ σε λίγο.  

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ωραία πράματα στην Κατούνα την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, Παρέλαση, προσκλητήριο Ηρώων, χορευτικά, Μπουρλοτιέρηδες, επίσημοι. ΠΑΛΙΕΣ ΔΟΞΕΣ Η ΚΑΤΟΥΝΑ ΜΑΣ!!!! Πολλά συγχαρητήρια στους διοργανωτές των εκδηλώσεων. ΠΡΟΒΆΛΛΕΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΟΥΝΑ, ΒΑΛΤΕ ΚΑΜΙΑ ΠΑΛΙΑ FOTO ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΗΝ ΥΠΟΤΙΜΟΥΝ. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΗΓΑΜΕ ΣΤΟΥΣ ΨΑΡΑΔΕΣ, ΑΛΛΑ Η ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΙΚΗ ΛΕΒΕΝΤΙΆ ΜΑΣ ΔΕΝ ΚΡΎΒΕΤΑΙ! ΘΑ ΚΡΑΤΗΘΟΎΜΕ ΜΕ ΤΟ ΚΕΦΆΛΙ ΨΗΛΆ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΜΑΣ ΔΙΑΛΎΣΟΥΝ!

Δημοσίευση σχολίου