Ιερώνυμος: Δεν υπάρχει Δημοκρατία χωρίς ευθύνη και πατριωτισμό

O αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, παρακάθισαν στο γεύμα που παρέθεσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας για την σημερινή εορτή της Ορθοδοξίας.
Ο κ. Παπούλιας στην ομιλία του, αναφέρθηκε στις σχέσεις Πολιτείας – Εκκλησίας τονίζοντας ότι αυτές είναι δημιουργικές αν και οι ρόλοι μας -όπως είπε- είναι διακριτοί. Η επιδίωξη είναι κοινή: Η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Η στήριξη των ασθενέστερων συμπολιτών μας, η προστασία όσων υποφέρουν από τις συνέπειες της κρίσης.
Το κοινωνικό έργο της αρχιεπισκοπής και της Εκκλησίας, έχει ιδιαίτερη σημασία σε μία εποχή που δοκιμάζονται οι αντοχές της ελληνικής κοινωνίας. Έχει μεγάλη σημασία να τελειώσει το συντομότερο δυνατό αυτή η δοκιμασία. Να περάσουμε απέναντι χωρίς να μείνει κανένας πίσω.
Ο πρόεδρος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα τα καταφέρουμε. Η πατρίδα μας, όπως είπε, βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα σοβαρό κίνδυνο πληρώνοντας βαρύ τίμημα για λάθη δεκαετιών δικά μας και των εταίρων μας στην Ευρωζώνη.
Ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος από τη δική του πλευρά επισήμανε μεταξύ άλλων, ότι «η «εικονομαχία» σήμερα γκρέμισε την πιο ιερή εικόνα του Θεού που είναι του ανθρώπου. Πολλές τέτοιες εικόνες βλέπουμε γκρεμισμένες και ζητούν αναστήλωση σήμερα. Πρέπει να αγωνιστούμε για να εορτάσουμε την αναστήλωση άλλους είδους, της πεσμένης εικόνας του ανθρώπου. Χρειάζεται να συζητήσουμε με ειλικρίνεια για να αποφασίσουμε ότι αυτή η μοίρα της καταστροφής δεν μας ανήκει. Μια τέτοια όμως απόφαση δεν είναι εύκολη. Χρειάζεται δουλειά, γιατί χρειάζεται να σηκώσουμε στην πλάτη μας την ευθύνη. Δημοκρατία χωρίς ευθύνη δεν νοείται όπως και δίχως πατριωτισμό.»
Κατέληξε με την έκκληση: «Ελάτε να θυμηθούμε τον στρατηγό Μακρυγιάννη» και έκλεισε χαρακτηριστικά την ομιλία του λέγοντας ότι αυτή η πατρίδα δεν είναι δική μου, δεν είναι δική σου, είναι όλων μας…
πηγή : iefimerida.gr
Αγρίνιο culture