8 Μαρ 2012

Κυκλοφορεί πολύ αλβανικό «τσεμπέλι»…


Μετά την απαραίτητη υπενθύμιση ότι το κάπνισμα βλάπτει την υγεία ούτως ή άλλως, πρέπει κανείς να γνωρίζει ότι και σε αυτόν το τομέα τίποτε δεν είναι όπως δείχνει. Τα τελευταία χρόνια με την οικονομική κρίση να είναι μόνιμα εδώ, κυρίως οι νεότεροι στράφηκαν στον «κομμένο» καπνό. Καπνοπαραγωγός περιοχή γαρ, ήταν εξαιρετικά εύκολη η μετάβαση από τον καπνό των ξένων εταιριών που πλέον χρησιμοποιούσαν ακόμη και νεαρά κορίτσια που μόλις το είχαν αρχίσει, στο πιο βαρύ-μυρωδάτο ή όχι-τσεμπέλι. Έτσι, εδώ και πολύ καιρό, πολλοί με 5 ευρώ μπορούν να έχουν μέχρι και 100 τσιγάρα σε διανομή από πλανόδιους ή να αγοράσουν μια σακούλα δύο κιλών που μπορεί να βγάλει και μια…σεζόν ολόκληρη. Αυτό δημιούργησε μια νέα αγορά που έκανε περιζήτητους τους παππούδες στο χωριό που πάντα «έβαζαν» για την κατανάλωσή τους, ενώ έκανε και το ΚΤΕΛ να μεταφέρει σ φοιτητές, φίλους και αγοραστές από τα μεγάλα αστικά κέντρα πάντα με το φόβο της ημι-παρανομίας.

Επειδή όμως η οικονομία μας είναι-τρόπος του λέγειν-ανοιχτή(για την ακρίβεια έχει μόνο τα στραβά της ανοιχτής οικονομίας λόγω στρεβλώσεων και συντεχνιών)δεν θα αργούσαν να εμφανιστούν και οι ανταγωνιστές. Έτσι πολλοί νέοι ειδικά από την περιφέρεια του Αγρινίου που είχαν γυρίσει στο να βγάζουν τα τσιγάρα τους από το χωράφι τους ή να δίνουν και στους φίλους τους, διαπίστωσαν ότι πλέον κυκλοφορούν και αρκετές σακούλες με…αλβανικό καπνό, προσεκτικά κομμένο και συσκευασμένο σε διάφορες διαβαθμίσεις βάρους.

Η φημολογία που έχει αναπτυχθεί για τον συγκεκριμένο καπνό είναι η ίδια που υπάρχει και αναφορικά στο ντόπιο σε σχέση με το αλβανικό χασίς, χωρίς να εξομοιώνονται τα δυο προϊόντα. Λέγεται ότι τα καπνά που εισάγονται από την Αλβανία και πωλούνται κατά τον παραπάνω τρόπο είναι «γεμάτα φάρμακα» ή είναι κακής ποιότητας. Οι απόψεις διίστανται για το θέμα και πολλοί αποδίδουν στον ανταγωνισμό τις φήμες. Όπως και να έχει όμως καλό είναι αν ξέρουν οι αγοραστές ότι πλέον και οι γειτονές μας πωλούν στην Ελλάδα το συγκεκριμένο προϊόν, οπότε να ελέγχουν την προέλευση της σακούλας με τον καπνό που πρόκειται να γεμίσει τα τσιγάρα τους με το ειδικό μηχάνημα ή να μπει στο στριφτό τους. Αν κάτι τέτοιο έχει σημασία διότι για πολλούς «καπνός να ‘ναι κι απ’ όπου θέλει ας είναι».
Κλείνοντας πρέπει να πούμε ότι σύμφωνα με το άρθρο 2 του νόμου των Ρυθμίσεων για τα προϊόντα Καπνού «απαγορεύεται  η κατασκευή, προβολή, εμπορία και πώληση αντικειμένων που έχουν την εξωτερική μορφή προϊόντων καπνού, καθώς και το ηλεκτρονικό τσιγάρο με την επιφύλαξη της παραγράφου 2(που κάνει λόγο για κοινή υπουργική απόφαση που χρειάζεται για άδειας σε προϊόντα διακοπής του καπνίσματος)»…

agrinionews

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου