27 Μαρ 2012

Τι λένε Κατσιφάρας και Μοσχολιός για τα κέντρα κράτησης μεταναστών


Τι λένε Κατσιφάρας και Μοσχολιός για τα κέντρα κράτησης μεταναστών
Κατσιφάρας και Μοσχολιός, οι δύο, που εκπροσώπησαν τη Δυτική Ελλάδα στη σύσκεψη στο υπουργείο Προστασίας του πολίτη με δημόσιες δηλώσεις τους τοποθετούνται σήμερα στο ζήτημα της δημιουργίας κέντρων κράτησης μεταναστών στη Δυτική Ελλάδα.

Τους λόγους για τους οποίους εξέφρασε την αντίρρηση του στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη για την πρόταση δημιουργίας Χώρων Προσωρινής Κράτησης Μεταναστών στην Δυτική Ελλάδα εξήγησε σήμερα, σε δήλωση του προς τους δημοσιογράφους, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας. Το πλήρες κείμενο της δήλωσης του Περιφερειάρχη έχει ως εξής:
«Έχουμε μπροστά μας μια νέα πρόταση του αρμόδιου Υπουργού. Πρέπει να την αξιολογήσουμε με νηφαλιότητα, ρεαλισμό και ωριμότητα. Οφείλουμε να δούμε το σύνολο των δεδομένων που συνθέτουν το πρόβλημα και όχι να το προσεγγίσουμε αποσπασματικά. Το πρόβλημα είναι υπαρκτό, είναι οξυμμένο και έχουν περάσει πάνω από 15 χρόνια που παραμένει άλυτο, οδηγώντας σε αδιέξοδο και σε εκρηκτικές καταστάσεις πολλές τοπικές κοινωνίες. Ακούσαμε την πρόταση του Υπουργού. Θα επιδιώξουμε να γίνει συζήτηση με όλους τους Δήμους. Θα θέσουμε το ζήτημα στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Έτσι και μόνο έτσι θα προκύψει η τελική θέση μας
Θα τοποθετηθούμε με σαφήνεια, με ειλικρίνεια και χωρίς υπεκφυγές. Θα αποφασίσουμε βάζοντας μπροστά:
α) Το συλλογικό συμφέρον των συμπολιτών μας
β) Το συλλογικό συμφέρον της Περιφέρειας
γ) Το συλλογικό συμφέρον της χώρας

Δεν πρόκειται να πάμε σε ένα αβασάνιστο «όχι» ούτε σε ένα πρόχειρο «ναι». Εξέφρασα ήδη στον υπουργό την αντίθεσή μου. Η αντίθεση αυτή βασίζεται σε τρία επίπεδα.
-           Στο επιχείρημα ότι η ίδρυση και λειτουργία χώρων προσωρινής κράτησης στα σημεία εξόδου από τη χώρα στέλνει λάθος μήνυμα προς τους μετανάστες. Είναι σαν να τους λέμε να μαζευτούν όλοι στην Πάτρα.
-           Το δεύτερο ζήτημα αφορά, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, τη διαχρονική αναξιοπιστία του κεντρικού κράτους που διαρκώς παρουσιάζει σχέδια τα οποία δεν υλοποιεί κι όταν επιχειρεί να τα υλοποιήσει, σύντομα τα αφήνει στην τύχη τους.
-           Το τρίτο ζήτημα αφορά στην αναγκαία συναίνεση που πρέπει να διαθέτει η κάθε τοπική κοινωνία προκειμένου να διατηρεί πιθανότητες εφαρμογής η οποιαδήποτε λύση.
Στο ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης οφείλουμε να δούμε τα εξής ζητήματα:
-           Την αποτελεσματική φύλαξη των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της χώρας.
-           Την σύσταση κέντρων προσωρινής κράτησης κοντά στα σημεία εισόδου της χώρας
-           Τη γρήγορη και αποτελεσματική χορήγηση πολιτικού ασύλου και ταξιδιωτικών εγγράφων σε όσους τα δικαιούνται.
-           Τη γρήγορη επαναπροώθηση ή τον επαναπατρισμό όσων εισέρχονται παράνομα στην Ελλάδα και δεν έχουν προϋποθέσεις για να παραμείνουν εδώ. Αυτό είναι, κατά την εκτίμηση μας, το περίγραμμα μια συνολικής μεταναστευτικής πολιτικής και αυτή είναι η πρότασή μας».

Ο Δήμαρχος Αγρινίου και Πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδος κ. Παύλος Μοσχολιός, ο οποίος παραβρέθηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, για τη δημιουργία χώρων προσωρινής κράτησης μεταναστών έκανε την εξής δήλωση:
«Το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης είναι υπαρκτό και πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί μέσα από μία ολοκληρωμένη πρόταση.
Επιβάλλεται να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος μεταξύ της κυβέρνησης της τοπικής αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού και των τοπικών κοινωνιών, ώστε να ενημερωθούν για το σχεδιασμό του Υπουργείου.
Το χρονικό όριο των δέκα ημερών, που ο υπουργός έδωσε στους Περιφερειάρχες, προκειμένου να υποδείξουν τρεις κατάλληλους χώρους δεν αφήνει περιθώρια σοβαρής διαβούλευσης.
Οποιαδήποτε πρόταση για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα δεν μπορεί να επιβληθεί στις τοπικές κοινωνίες, αν δεν δοθεί πρώτα ο κατάλληλος χρόνος για διάλογο, ώστε να εκτιμηθούν σωστά όλα τα στοιχεία και παράμετροι.
Είναι προφανές ότι το θέμα θα συζητηθεί με τους συναδέλφους Δημάρχους στα πλαίσια της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, όπως και με τον κ. Κατσιφάρα για να εξετάσουμε τα επόμενα βήματά μας».

Αγρίνιο culture

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου