2 Μαρ 2012

Δύτες στο ναυάγιο του «Γεράσιμος» στο λιμάνι του Αστακού


Δύτες αυτήν την ώρα κάνουν αυτοψία στο φορτηγό πλοίο «Γεράσιμος» που χθες το μεσημέρι βυθίστηκε στο λιμάνι του Πλατυγιαλιού,  έπειτα από μετατόπιση φορτίου. Τι γίνεται με το ενδεχόμενο ανέλκυσης του
Με μεγάλο ενδιαφέρον αλλά και αγωνία η τοπική κοινωνία παρακολουθεί τις εξελίξεις, μετά το πρωτοφανές χθεσινό περιστατικό στο λιμάνι του Πλατυγιαλιού, με την βύθιση, κατά την διάρκεια εκφόρτωσης ελαιοπυρήνα, φορτηγού πλοίου.
Το πλοίο βυθίστηκε μέσα σε χρόνο ρεκόρ και είναι ευτυχές το γεγονός πως δεν κινδύνεψαν τα μέλη του πληρώματος. Όπως όλα δείχνουν η υγροποίηση του ελαιοπυρήνα σε συγκεκριμένο σημείο των αμπαριών, βάρυνε το φορτίο σε μια μεριά, με αποτέλεσμα να επέλθει η κλίση και τελικά η βύθιση.
Την σημερινή μέρα, εκτός της προανάκρισης που ενεργείται από το Λιμενικό, δύτες έπεσαν στη θάλασσα για να αποτυπώσουν το ακριβές σημείο της βύθισης και να διαπιστώσουν εάν έχουν προκληθεί ζημιές στο καράβι. Παράλληλα μια από τις πρώτες προτεραιότητες είναι να απαντληθούν όσα καύσιμα υπάρχουν σε αυτό, και προς το παρόν δεν έχει σημειωθεί κάποια διαρροή.
Το φορτίο, σύμφωνα με πληροφορίες του agriniopress, βρίσκεται σε τέτοιο σημείο που πολύ δύσκολα υπάρχει περίπτωση να διαφύγει στην θάλασσα. Γενικώς παρουσιάζεται μια εικόνα ελεγχόμενη με σκάφη να επιτηρούν συνεχώς το ναυάγιο και πλωτά φράγμα τα έχουν τοποθετηθεί ώστε να περιοριστεί μια ενδεχόμενη διαρροή.
Από εκεί και πέρα, το μεγάλο ερωτηματικό είναι τι θα γίνει με το βυθισμένο πλοίο, που σίγουρα η ΑΚΑΡΠΟΡΤ επιδιώκει την απομάκρυνση του από το λιμάνι. Μπορεί να υπάρχουν προβλήτες, αλλά σε περιπτώσεις εκφόρτωσης-φόρτωσης  περισσότερων πλοίων, σίγουρα το βυθισμένο καράβι  θα είναι πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία του λιμανιού. Εδώ, τα πράγματα δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμη αφού θεωρείται δύσκολο η πλοιοκτήτρια εταιρία να μπορέσει να αναλάβει το κόστος αυτής της επιχείρησης. Όμως,  η εταιρία που διαχειρίζεται το λιμάνι μπορεί να είναι αυτή τελικά που θα δώσει την λύση στο πρόβλημα.
Αύτη τη στιγμή περίπου το μισό μέρος του καραβιού είναι στην επιφάνεια και φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί, κάνεις όμως δεν μπορεί να γνωρίζει τι μπορεί να συμβεί με μια κακοκαιρία και έντονους κυματισμούς, γι αυτό και απαιτείται υψηλό επίπεδο ετοιμότητας.
Ο καπετάνιος του «Γεράσιμος» έχει αφεθεί ελεύθερος και αναμένεται με τον δικηγόρο του να καταθέσει για τις συνθήκες του ατυχήματος που ερευνά ο Λιμενικός Σταθμός Πλατυγιαλιού.
agriniopress

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου