8 Φεβ 2020

«Φωτογράφισαν» με τροπολογία τον Άγριλο

Με «μνημονιακού» τύπου τροπολογία σχεδόν κάθε ακίνητο του Δημοσίου και των ΟΤΑ μπορεί να γίνει hot-spot

Παρακάμπτονται τυχόν νομικά εμπόδια στη χωροθέτηση δομών φιλοξενίας για πρόσφυγες και μετανάστες
Μπορεί στην κυβερνητική σύσκεψη της περασμένης Τρίτης να μην ολοκληρώθηκε το σχέδιο της κυβέρνησης για τη χωροθέτηση στην ενδοχώρα δομών φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, όμως δρομολογήθηκαν οι ενέργειες που θα λύσουν τα χέρια της κυβέρνησης και θα παρακάμψουν τις τοπικές αντιδράσεις και τα τυχόν νομικά εμπόδια.
Η τροπολογία της Κυβέρνησης, με θέματα που άπτονται της μεταναστευτικής πολιτικής επισκιάστηκε από την κόντρα ανάμεσα στη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με το Μητρώο των Μελών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), που δραστηριοποιούνται σε θέματα διεθνούς προστασίας, μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης. Όμως η τροπολογία αυτή εμπεριείχε μια ακόμη κρίσιμη διάταξη σε σχέση με τους χώρους, όπου θα δημιουργηθούν τα προαναχωρησιακά κέντρα μεταναστών και προσφύγων ή αλλιώς οι «νέες Μόριες», όπως ονομάζονται από τους αντιδρώντες.
Η συγκεκριμένη λοιπόν τροπολογία δίνει τη δυνατότητα εγκατάστασης προαναχωρησιακών κέντρων κράτησης αλλοδαπών σε ακίνητα του Δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ που λειτουργούν χάριν του δημοσίου συμφέροντος ή ΟΤΑ, σε κοινόχρηστους χώρους και χερσαίες ζώνες λιμένων, για λόγους εξαιρετικών περιπτώσεων επείγουσας και επιτακτικής ανάγκης, με την υποχρέωση σχετικής εισήγησης από το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα παραχώρησης στρατοπέδων, μη επιχειρησιακά αναγκαίων, για την εγκατάσταση προαναχωρησιακών κέντρων από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Η συγκεκριμένη τροπολογία είναι προφανές ότι «φωτογραφίζει» μεταξύ άλλων το πρώην στρατόπεδο στον Άγριλο Αμφιλοχίας, η έκταση του οποίου ανήκει στο δήμο Αμφιλοχίας. Αυτό εξάλλου ήταν πέραν των άλλων και μια από τις βασικές αιτίες των τοπικών αντιδράσεων στο κυβερνητικό σχέδιο να μετατραπεί το πρώην στρατόπεδο σε κέντρο «ελεγχόμενης» φιλοξενίας μεταναστών – προσφύγων. «Δεν εκχωρούμε μια έκταση που μας ανήκει για να δημιουργηθεί ένα κολαστήριο ανθρώπινων ψυχών και να υποβαθμιστεί ακόμη περισσότερο ο τόπος μας» είχε αναφέρει ο δήμαρχος Αμφιλοχίας Γ. Κατσούλας στο συλλαλητήριο που έγινε στον Άγριλο πριν μερικές εβδομάδες προσθέτοντας ότι η παραχώρηση της συγκεκριμένης δημοτικής έκτασης, δεν γίνεται δεκτή με οποιοδήποτε αντάλλαγμα. Πλέον όμως η Κυβέρνηση με την τροπολογία αυτή μπορεί ουσιαστικά να «απαλλοτριώσει» την δημοτική έκταση των 200 περίπου στρεμμάτων στον Άγριλο. Εξάλλου, στους όρους που ενέκρινε η Βουλή, αναφέρεται ότι για την εγκατάσταση των προσωρινών εγκαταστάσεων σε εκτός σχεδίου περιοχές, απαιτείται το ελάχιστο εμβαδό γηπέδου να είναι μόλις 4 στρέμματα (4.000 τ.μ.) και να διασφαλίζεται η ύπαρξη υπαίθριων χώρων και δικτύου εσωτερικών μετακινήσεων οχημάτων και πεζών με επιφάνεια τουλάχιστον 20% της συνολικής έκτασης του γηπέδου.

Ουσιαστικά όμως αυτή η «μνημονιακού» τύπου τροπολογία, όπως είναι διατυπωμένη, θεωρητικά τουλάχιστον, «φωτογραφίζει» σχεδόν κάθε ακίνητο του δημοσίου. Και ακριβώς εδώ είναι που γεννιούνται πολλές ανησυχίες, γιατί ουσιαστικά η τροπολογία αυτή ανοίγει το δρόμο για εγκατάσταση μεταναστών – προσφύγων ακόμα και εντός του αστικού ιστού πόλεων, όπου υπάρχουν ακίνητα που ανήκουν, είτε στους δήμους της κάθε περιοχής, είτε σε κάποιο Υπουργείο, είτε σε κάποιο νομικό πρόσωπο, όπως η ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου) και το ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου), το λεγόμενο «υπερταμείο». Και στην Αιτωλοακαρνανία, φυσικά, είναι δεκάδες τα ακίνητα και οι εκτάσεις, που έχουν περιέλθει στην κατοχή της ΕΤΑΔ και του ΤΑΙΠΕΔ…

Τούτο συνεπάγεται ότι η κυβέρνηση από το σημείο, όπου δεν μπορούσε να χωροθετήσει πουθενά λόγω των αντιδράσεων νέα hot-spots, με την τροπολογία αυτή μπορεί να χωροθετήσει σχεδόν παντού τέτοιες δομές. Και αυτό φυσικά ως απόρροια των εκρηκτικών διαστάσεων που λάβει το μεταναστευτικό – προσφυγικό πρόβλημα από τις αυξανόμενες ροές. Μετά τη νομοθετική πρωτοβουλία αναμένονται πλέον και επίσημα οι ανακοινώσεις των χωροθετήσεων για τις νέες δομές.

agrinioculture


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου