ΣΕΛΙΔΕΣ

12 Μαρ 2020

Ο πρώτος νεκρός στην Ελλάδα ο 66χρονος στο Ρίο




Έχασε τη μάχη ο 66χρονος που νοσηλευόταν στο ΠΓΝ Πατρών με κοροναϊό ύστερα από το ταξίδι στους Άγιους Τόπους. 
Ο 66χρονος συνταξιούχος εκπαιδευτικός και Περιφερειακός Σύμβουλος είναι το πρώτο θύμα της πανδημίας στην Ελλάδα. Ο άνδρας νοσηλευόταν με υποκείμενα νοσήματα, εισήχθη στη Μονάδα Αρνητικής Πίεσης του νοσοκομείου στις 2 Μαρτίου και διασωληνώθηκε στις 6 Μαρτίου. Το πρωί της 10ης Μαρτίου, ο ασθενής παρουσίασε σημαντική επιδείνωση, που εξελίχθηκε σε πολυοργανική ανεπάρκεια και κατέληξε στις 12 Μαρτίου 2020 στις 03:15.

Το χρονικό του λάθους... «μηδέν»
Σημειώνεται πως ο 66χρονος αποτέλεσε την πρώτη σοβαρή «τρύπα» στο σύστημα ελέγχου. Έχοντας επιστρέψει τέσσερις ημέρες από τους Αγίους Τόπους με όλα τα συμπτώματα του κοροναϊού και παρά τις επισημάνσεις των θεράποντων γιατρών, νοσηλεύτηκε χωρίς καμία προστασία, καθώς ο ΕΟΔΥ και το υπ. Υγείας δεν ενεργοποίησαν το ειδικό πρωτόκολλο ασφαλείας με αιτιολογία ότι ο άνδρας δεν είχε ταξιδέψει στην Ιταλία. Σημειώνεται πως το ίδιο συνέβη και με τα υπόλοιπα μέλη του γκρουπ της θρησκευτικής εκδρομής, η πλειονότητα των οποίων διαγνώστηκε με κοροναϊό, ωστόσο κυκλοφορούσαν για ημέρες χωρίς κανέναν μέτρο προστασίας, καθώς δεν είχαν ελεγχθεί με απόφαση του ΕΟΔΥ. 
Οι γιατροί, με σωρεία καταγγελίων, το προηγούμενο διάστημα ανέδειξαν τα εγκληματικά λάθη στην υπόθεση και το διάτρητο σύστημα ελέγχου. Όπως αποκάλυψε η πνευμονολόγος που επιλήφθηκε αρχικά του περιστατικού με τον 66χρονο από την Αμαλιάδα αν και ενημερώθηκαν από την ίδια οι αρμόδιοι του ΕΟΔΥ, καθώς ο ασθενής εμφάνιζε όλα εκείνα τα συμπτώματα της νόσου από τον κορoνοϊό. Ωστόσο η απάντηση ήταν αρνητική. «Όταν ήρθε στο ιατρείο μου και είδα τα συμπτώματα που είχε ο 66χρονος, ενημέρωσα όπως όφειλα τον ΕΟΔΥ αλλά μου είπαν ότι δεν έπρεπε να μπούμε σε περαιτέρω ενέργειες γιατί ο ασθενής μου δεν είχε ταξιδέψει στην Ιταλία αλλά στο Ισραήλ και την Αίγυπτο. Έτσι παρέμεινε αρχικά στο σπίτι του αλλά μετά την επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Αμαλιάδας και μετά στο νοσοκομείο του Ρίου».
«Πήραμε τηλέφωνο τον ΕΟΔΥ και μας είπαν να πάμε σπίτι μας», δήλωσε μια εκ των ταξιδιωτών του γκρουπ. Το αποτέλεσμα ήταν ο 66χρονος να μην οδηγηθεί εξ’ αρχής στο νοσοκομείο αναφοράς που είναι αυτό του Ρίο αλλά στο νοσοκομείο της Αμαλιάδας. Εκεί παρέμεινε ως ασθενής με λοίμωξη του αναπνευστικού και στην συνέχεια λόγω επιδείνωσης της υγείας του και υψηλού πυρετού, μεταφέρθηκε στην παθολογική κλινική του νοσοκομείου στο Ρίο, όπου και πάλι παρέμεινε για τουλάχιστον 48 ώρες ως απλός ασθενής. Τελικά μετά τις πιέσεις των γιατρών του έγιναν οι ειδικές εξετάσεις που έδειξαν ότι έχει προσβληθεί από τον κοροναΐο και είχε σοβαρή πνευμονία. 
Τα εγκληματικά λάθη στη διαδικασία ελέγχου, παρά την έγκαιρη ενημέρωση του ΕΟΔΥ, κατήγγειλαν και επιβεβαίωσαν και οι νοσοκομειακοί γιατροί Αχαΐας, με σχετική ανακοίνωσή τους, αλλά και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας Κώστας Τσαούσης και ιατροί του νοσοκομείου της Αμαλιάδας.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αχαΐας, Δημήτρης Ζιαζιάς, ο οποίος ήρθε σε επαφή με τον 66χρονο από την Αμαλιάδα και έχει τεθεί σε καραντίνα, είχε τονίσει πως παρά την ενημέρωση από τους νοσοκομειακους γιατρους ο ΕΟΔΥ δεν θεωρούσε ότι έπρεπε να σταλεί δείγμα προς εξέταση στο Ινστιτούτο Παστέρ. Μάλιστα, όπως επιβεβαιώσε, αυτό συνέβη τελικά μετά από την επιμονή των νοσοκομειακών γιατρών να εξεταστεί ως ύποπτο κρούσμα για κορονοϊό. Όπως δήλωσε, από την πρώτη στιγμή οι γιατροί στο νοσοκομείο της Αμαλιάδας επικοινώνησαν με τον ΕΟΔΥ και το ίδιο έπραξαν και οι γιατροί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Ρίο, όμως η απάντηση που έπαιρναν ήταν αρνητική. «Δεν υπάρχει καμία ένδειξη για αποστολή δείγματος. Αν τα συμπτώματα επιμείνουν επανεξετάστε το», ήταν η καταγεγραμμένη απάντηση του ΕΟΔΥ. 
Η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας σε ανακοίνωσή τους υπογράμμιζαν πως «δυστυχώς, μέσα σε λίγες ώρες αποδείχθηκε, ότι το σύστημα όχι μόνο θωρακισμένο δεν είναι, όπως διατείνεται η πολιτική ηγεσία του Υπ.Υγείας, αλλά αρκεί ένα κρούσμα για να παραλύσει το ίδιο το νοσοκομείο αναφοράς του Ρίου». 
Τις ανεπάρκειες έχει καταγγείλλει και ο δήμαρχος Πύργου, Π. Αντωνακόπουλος. «Πριν 8 μέρες επέστρεψαν οι άνθρωποι από την εκδρομή. Ήταν όλοι άρρωστοι. Οι γιατροί που τους είδαν ενημέρωσαν τον ΕΟΔΥ ότι είχαν συμπτώματα που θύμιζαν κοροναϊό. Τους έλεγαν “μην ασχολείστε” είναι από το Ισραήλ δεν εμπίπτει στην κατηγορία υψηλού κινδύνου. Όμως οι άνθρωποι ταξίδεψαν με αεροπλάνο. Και οι άνθρωποι αυτοί κυκλοφορούσαν. Είναι ανεπάρκεια. Τους ξέφυγε το θέμα. Τι να δικαιολογούμε, τα αδικαιολόγητα;», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.

Πρόκειται για τον 66χρονο Μανώλη Αγιομυργιαννάκη, περιφερειακό σύμβουλο Δυτικής Ελλάδας, που διέμενε μόνιμα στην Αμαλιάδα.
Υπενθυμίζεται, πως το προηγούμενο διάστημα ο Μανώλης Αγιομυργιαννάκης είχε ταξιδέψει σε Αίγυπτο και Ισραήλ, στο πλαίσιο επίσκεψης γκρουπ στους Αγίους Τόπους και ήταν το 9ο κατά σειρά κρούσμα του ιού στην Ελλάδα.
Ο Μανώλης Αγιομυργιαννάκης έδινε όλες αυτές τις μέρες την δική του γενναία «μάχη» για να κρατηθεί στη ζωή, χτυπημένος από τον ιό, αφού ήταν ένας από τους εκδρομείς στους Αγίους Τόπους. Ποιος ήταν ο Μανώλης Αγιομυργιαννάκης Ο Μανώλης Αγιομυργιαννάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης, μέλος πολύτεκνης οικογένειας. Σπούδασε στο μαθηματικό τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών.
Μετά τη στρατιωτική του θητεία εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αμαλιάδα, τόπο καταγωγής της συζύγου του, με την οποία απέκτησε τρία παιδιά. Υπηρέτησε ως καθηγητής και διευθυντής σε σχολεία του Πύργου –Αμαλιάδας-Χαβαρίου Κεραμιδιάς – Γαστούνης και δίδαξε στο Κοινωνικό φροντιστήριο του Δήμου Ήλιδας. Συνταξιοδοτήθηκε μετά από 33 χρόνια εκπαιδευτικής υπηρεσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου