ΣΕΛΙΔΕΣ

18 Μαρ 2020

Νέα έρευνα για τον κορονοϊό έδειξε ότι μπορεί να μεταδοθεί πιο εύκολα από ασυμπτωματικούς ασθενείς. Επιβιώνει αρκετές ώρες στον αέρα, σε διάφορες επιφάνειες. Τι ρόλο παίζει η ομάδα αίματος..

Ο νέος κορονοϊός μπορεί να επιβιώσει για πολλές ώρες εκτός ανθρώπινου σώματος, σε διάφορες επιφάνειες, ακόμη και στον αέρα, καταγράφει μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη. 
Οι επιστήμονες που διεξήγαγαν τη μελέτη, με χρηματοδότηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, συμπέραναν ότι ο SARS-CoV-2, ο ιός που προκαλεί την πανδημία της ασθένειας COVID-19, έχει δυνατότητα επιβίωσης στον αέρα συγκρίσιμη με εκείνη του ιού που προκαλούσε το ΣΟΑΣ (Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο). 
Πιθανόν το εύρος της πανδημίας -η εξάπλωση της ασθένειας COVID-19 είναι πολύ πιο εκτεταμένη από εκείνη του ΣΟΑΣ, από το 2002 ως το 2003 – συνδέεται με το γεγονός ότι μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα από έναν ασυμπτωματικό («υγιή») φορέα σε άλλους ανθρώπους. 
Τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine (NEJM), εκπόνησαν επιστήμονες των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες και του Πρίνστον. 
Συμπέραναν ότι ο κορονοϊός μπορεί να επιβιώσει ακόμη και για δύο ως τρεις ημέρες πάνω σε πλαστικές επιφάνειες ή ανοξείδωτο χάλυβα, αλλά και έως και για 24 ώρες πάνω σ’ένα κουτί από χαρτόνι. 
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν επίσης νεφελοποιητή για να διασπείρουν τον ιό στον αέρα. 
Με αυτή την τεχνική, βρήκαν ότι ο ιός, υπό μορφή αεροζόλ (μορίων που μένουν στον αέρα) μπορούσε να εντοπιστεί για τρεις ώρες. 
Η μέθοδος αυτή πάντως αμφισβητήθηκε: ορισμένοι ειδικοί αντέτειναν πως η χρήση του νεφελοποιητή δεν έχει καμία σύγκριση με τον βήχα ή τα φτερνίσματα ενός ασθενούς, άρα πιθανόν αυξάνει τεχνητά το εύρος της πιθανότητας μόλυνσης μέσω του αέρα. 
Ο ιός μεταδίδεται κυρίως με τα σταγονίδια που αποβάλλουν οι ασθενείς όταν βήχουν ή φτερνίζονται, και με αυτή τη μορφή (που δεν έχει καμία σχέση με το αεροζόλ) δεν επιβιώνει παρά μερικά δευτερόλεπτα. Ανάλογες μελέτες για τον κορονοϊό που προκαλεί το ΣΟΑΣ είχαν δείξει πως η δυνατότητα επιβίωσής του εκτός του ανθρώπινου σώματος βρισκόταν σε παρόμοια επίπεδα. Αυτό όμως δεν εξηγεί το γιατί η πανδημία του κορονοϊού έχει προσβάλει σχεδόν 200.000 ανθρώπους κι έχει προκαλέσει περίπου 8.000 θανάτους, ενώ το ΣΟΑΣ δεν είχε μολύνει παρά 8.000 και είχε στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 800. 
Οι επιδημιολογικές διαφορές «πιθανόν οφείλονται σε άλλους παράγοντες, όπως το υψηλότερο ιικό φορτίο στο ανώτερο τμήμα του αναπνευστικού συστήματος» και επίσης στο γεγονός ότι εντελώς ασυμπτωματικοί φορείς μεταδίδουν εν αγνοία τους τον SARS-CoV-2, εκτιμούν οι συγγραφείς της μελέτης. 
Τι ρόλο παίζει η ομάδα αίματος στη μετάδοση 
Οι άνθρωποι με ομάδα (τύπο) αίματος Α έχουν σημαντικά μεγαλύτερη πιθανότητα να κολλήσουν τον νέο κορονοϊό SARS-CoV-2, ενώ εκείνοι με ομάδα 
Ο έχουν τον μικρότερο κίνδυνο από όλες τις ομάδες αίματος. Αυτό υποστηρίζει μία νέα κινεζική επιστημονική μελέτη, που βασίστηκε στη μελέτη ασθενών από το επίκεντρο της νόσου Covid-19 στη Γουχάν και στη Σεντσέν. 
Στον γενικό πληθυσμό της Κίνας η ομάδα αίματος Ο είναι συχνότερη (34%) σε σχέση με την ομάδα Α (32%), όμως μεταξύ των ασθενών με Covid-19 η κατάσταση είναι αντίστροφη, καθώς το ποσοστό με ομάδα Ο βρέθηκε μικρότερο (26%), ενώ με ομάδα Α μεγαλύτερο (38%). Τα ποσοστά ασθενών με ομάδα Β είναι 26,5% και με ομάδα ΑΒ 10%, έναντι 25% και 9% που είναι αντιστοίχως στον γενικό πληθυσμό, δηλαδή σε αυτές τις ομάδες αίματος οι διαφορές είναι μικρές. 
Η μελέτη εκτιμά ότι η ομάδα αίματος Α έχει 20% μεγαλύτερη πιθανότητα να μολυνθεί από τον νέο ιό, σε σχέση με τις άλλες ομάδες αίματος. 
Η ομάδα Ο έχει 33% μικρότερο κίνδυνο σε σχέση με τις άλλες ομάδες αίματος. 
Επίσης, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, τα άτομα ομάδας αίματος Α είναι πιθανότερο να πεθάνουν από τη νόσο. 
Οι Κινέζοι ερευνητές, που ανέλυσαν στοιχεία από τρία νοσοκομεία για 2.173 ασθενείς με κορονοϊό, μεταξύ των οποίων 206 που τελικά πέθαναν, κάνοντας σύγκριση με 3.694 άτομα χωρίς Covid-19, έχουν κάνει μόνο προδημοσίευση στο medrXiv και όχι κανονική επιστημονική δημοσίευση, ενώ δεν μπορούν να δώσουν κάποια εξήγηση για τα ευρήματά τους. 
Όπως αναφέρουν, «οι άνθρωποι με ομάδα αίματος Α μπορεί να χρειάζονται ιδιαίτερα ενισχυμένη προσωπική προστασία για να μειώσουν την πιθανότητα λοίμωξης. Επίσης, οι ασθενείς ομάδας Α που έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 πιθανώς έχουν ανάγκη από πιο ενεργητική επιτήρηση και πιο επιθετική θεραπεία». 
Ακόμη, προτείνουν τον έλεγχο της ομάδας αίματος των ασθενών με Covid-19, αλλά και του ιατρικού-νοσηλευτικού προσωπικού, για την καλύτερη διαχείριση του κινδύνου. Άλλοι Κινέζοι επιστήμονες, σύμφωνα με τη βρετανική «Daily Mail», δήλωσαν ότι «η μελέτη μπορεί να είναι χρήσιμη στους επαγγελματίες υγείας, όμως οι πολίτες δεν πρέπει να παίρνουν αυτές τις στατιστικές πολύ στα σοβαρά και σίγουρα οι άνθρωποι με ομάδα αίματος Α δεν υπάρχει λόγος να πανικοβληθούν. 
Δεν σημαίνει ότι σίγουρα θα κολλήσουν τον ιό, ούτε ότι αν κάποιος έχει ομάδα Ο είναι απολύτως ασφαλής. Όλοι πρέπει να συνεχίσουν να πλέουν τα χέρια τους και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών». 
Κατά καιρούς, άλλες μελέτες στο παρελθόν έχουν συσχετίσει διαφορετικές ομάδες αίματος με μεγαλύτερο κίνδυνο για διάφορες παθήσεις. 
Για παράδειγμα, κάποια μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα άτομα με ομάδα Α έχουν 24% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφράγματος από εκείνους με ομάδες ΑΒ ή Ο....



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου