ΣΕΛΙΔΕΣ

19 Μαρ 2020

Θα αντέξει το Ιντερνετ τον κορωνοϊό;

internet-1
Ανησυχίες ότι τα δίκτυα broadband δεν θα αντέξουν την εποχή του κορωνοϊού διατυπώνουν η ΕΕ, Αμερικανοί ειδικά και ΜΜΕ, καθώς δεκάδες εκατομμύρια εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο καταφεύγουν στην τηλεργασία.

Ενδεικτική είναι η χθεσινή έκκληση της ΕΕ προς το Netflix και το YouTube να περιορίσουν τις υπηρεσίες τους για να αποτρέψουν ενδεχόμενη κατάρρευση του διαδικτύου σε πολλές χώρες.

Μέχρι τώρα, οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών ισχυρίζονταν ότι οι υφιστάμενες υποδομές Ιντερνετ μπορούν να αντέξουν την δραστική αλλαγή στην ονλάιν συμπεριφορά, ελέω κορωνοϊού, σημειώνουν σε ρεπορτάζ τους οι Financial Times. Χθες το βράδυ όμως ο Τιερί Μπρετόν, ένας από τους Ευρωπαίους επιτρόπους αρμόδιους για την ψηφιακή πολιτική, τόνισε πως οι πλατφόρμες streaming και οι εταιρείες τηλεπικοινωνίας «έχουν κοινή ευθύνη να διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία του διαδικτύου στη διάρκεια της κρίσης». Η ΕΕ προτείνει μεταξύ άλλων στις πλατφόρμες να αποφεύγουν την υψηλή ευκρίνεια στις υπηρεσίες τους και στους χρήστες να διαχειρίζονται υπεύθυνα την κατανάλωση δεδομένων.
Υπάρχει ο φόβος ότι οι οικιακές συνδέσεις που έχουν σχεδιαστεί για να αντιμετωπίζουν φόρτο μόνο τα βράδια, δεν θα καταφέρουν να διαχειριστούν τις μακρές μέρες των ενηλίκων σε τηλεδιασκέψεις και των παιδιών να κάνουν ονλάιν μαθήματα ή να συνδέονται για να παίξουν παιχνίδια και να παρακολουθήσουν ταινίες.
Ακόμη και κολοσσοί, όπως το Facebook παραδέχονται ότι αγωνίζονται να διαχειριστούν τις αλλαγές στην κίνηση των δικτύων. Σύμφωνα με τον Μαρκ Ζάκερμπερκ, ιδρυτή του μέσου κοινωνικής δικτύωσης, έχει πολλαπλασιαστεί η ζήτηση για συγκεκριμένες υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένου του διπλασιασμού κλήσεων στις εφαρμογές WhatsApp και Messenger.
Παρόμοιους προβληματισμούς εκφράζει και αρθρογράφος των New York Times που προειδοποιεί ότι «Το διαδίκτυο μας δεν είναι έτοιμο για τον κορωνοϊό». Οπως το δημόσιο σύστημα υγείας δοκιμάζεται αυτήν την περίοδο, έτσι θα δεχθούν πιέσεις οι οικιακές συνδέσεις broadband, με απρόβλεπτες συνέπειες στην πρόσβαση των φοιτητών σε πανεπιστημιακά προγράμματα διδασκαλίας αλλά και την ασφάλεια επιχειρηματικών δικτύων και δεδομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου