15 Μαρ 2020

Ο Αή Γιώργης - Αμπρακιά -Πλατό -Αμφιλοχίας στην Αιτωλοακαρνανία


Μια φθινοπωρινή Κυριακή του 2019, μια ομάδα έφιππων με παραδοσιακές φορεσιές, ξεκίνησαν από την Αμπρακιά, διασχίζοντας το παλιό καλντερίμι με προορισμό το Πλατό, για επίσκεψη στο ξωκλήσι του Αη Γιώργη που γιόρταζε. 
Ο Αή Γιώργης , ένα ξωκλήσι που είχε σχεδόν γκρεμιστεί, αναστηλώθηκε και εξοπλίστηκε με την αγάπη και τη φροντίδα της οικογένειας Νικολάου Μιμηγιάννη, και την ημέρα αυτή όλη η περιοχή γιόρταζε. Ο πατέρας Ευρυβιάδης τέλεσε πανηγυρικό εσπερινό μετ’ αρτοκλασίας ενώ ακολούθησε και η λιτάνευση της ιερής εικόνας. Το γλέντι που στήθηκε στη συνέχεια έδωσε ζωή στο ερειπωμένο αυτό μέρος. 
Η Αμπρακιά, βρίσκεται 4 χιλιόμετρα ΝΔ της Αμφιλοχίας και απέχει 1 χιλιόμετρο από την ΕΟ Αμφιλοχίας Αντιρρίου.
 Όπως μαθαίνουμε από το βιβλίο του ΝΤ «Ταξίδι σε χρόνια Λησμονημένα», την Αμπρακιά, χτίσανε οι κάτοικοι της Αρχαίας Λιμναίας, πότε όμως μεταφερθήκαν εκεί είναι εντελώς άγνωστο. Οι πρώτες γραπτές μαρτυρίες ξεκινούν από το 1668 και περιγράφεται ως γκιαουροχώρι από έναν Τούρκο περιηγητή. Μια άλλη μαρτυρία 1674 από ένα γάλλο γιατρό και έναν Άγγλο συλλέκτη αναφέρουν την Αμβρακιά ως ένα μικρό χωριό στο 1 μίλι από τον Αμβρακικό κόλπο. 
Το 1684 η Αμπρακιά υπέστη ολοκληρωτική καταστροφή όταν ο πασάς της Άρτας με 800 άνδρες πέρασε τα στενά του Μακρυνόρους και λεηλάτησε την περιοχή του βάλτου.
 Το 1692 σε μια επιδρομή του Γιουσούφ ο Αναστάσιος Μεταξάς επιθεωρητής Ξηρόμερου και Βάλτου κέρδισε μια σημαντική νίκη και η Αμπρακιά σώθηκε αυτή τη φορά. 
Το Ιούλιο του 1778 πέρασε και κήρυξε το θείο λόγο ο εθναπόστολος Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός ανεβασμένος στην πέτρα που βρίσκεται ακόμη και σήμερα στον αύλειο χώρο της Παναγίας Αμβρακιώτισσας . 
Η Αμπρακιά ως πέρασμα αντιμετώπιζε προβλήματα παρακμής από τις συχνές επιθέσεις των κατακτητών και για το λόγο αυτό κοντά στο 1805 πάρθηκε η απόφαση να μεταφερθεί το χωριό πιο ψηλά στη θέση Πλατό. Τελικά, η μεταφορά δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ γιατί η προετοιμασία της επανάστασης που είχε ήδη αρχίσει ματαίωσε τη μεταφορά του χωριού. Οι κάτοικοι της Αμπρακιάς είναι και οι πρώτοι κάτοικοι της σημερινής Αμφιλοχίας.
https://e-maistros.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου