ΕΙΔΗΣΕΙΣ

7/12/2011
Του Χρήστου Γ. Σαλτογιάννη
Θα γλυκάνει τους καπνοπαραγωγούς μας;Stevia Rebaudiana
Το φυτό στέβια προέρχεται από την Λατινική Αμερική. Εδώ και αρκετά χρόνια καλλιεργείται συστηματικά στην Παραγουάη, την Βραζιλία και την Αργεντινή καταλαμβάνοντας χιλιάδες στρέμματα γης. Ειδικότερα, φυτρώνει στη βορειοδυτική Παραγουάη και αποτελεί παραδοσιακό γλυκαντικό της αυτόχθονης φυλής Γκουαρανί και ορισμένοι το αποκαλούν ως το μαγικό βότανο από την Παραγουάη.
Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι, καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες σε χώρες όπως ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Ιαπωνία και η Μαλαισία.
Η στέβια είναι ένα ετήσιο, ποώδες, πολύκλαδο και αρκετά λιτοδίαιτο φυτό. 
Σπέρνεται τον Απρίλιο, μεταφυτεύεται (όπως ο καπνός) τον Μάιο και συγκομίζεται τον Σεπτέμβριο, ενώ όλες οι καλλιεργητικές φροντίδες-τεχνικές γίνονται με μηχανικά μέσα και ακόμη απαιτούνται λίγα εργατικά χέρια (εργατοώρες). Επιπλέον, για να αναπτυχθεί χρειάζεται τις ίδιες περιβαλλοντικές συνθήκες με τον καπνό.
Γενικά, η στέβια μπορεί να φτάσει τα 60 εκατοστά σε ύψος και ευδοκιμεί και σε αμμώδη εδάφη μικρής γονιμότητας.
Η στέβια είναι ένα φυτό ευαίσθητο στις χαμηλές θερμοκρασίες και σε περιπτώσεις παγετού μπορεί να υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές (καταστροφή υπέργειου τμήματος).
Οι αποστάσεις μεταξύ των φυτών κυμαίνονται περίπου στα 30 εκατοστά και επίσης μεταξύ των γραμμών φύτευσης περίπου στα 60 εκατοστά.
Επιπροσθέτως, το φυτό χρειάζεται λίγη άρδευση και ελάχιστες λιπάνσεις. Δεν προσβάλλεται εύκολα από ασθένειες και έντομα γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχουν δυνατότητες να καλλιεργηθεί και με βιολογικό τρόπο.  
Κύρια ουσία της στέβια θεωρείται η στεβιοσίδη, μια κρυσταλλική γλυκαντική ουσία που δεν διαθέτει θερμίδες και μπορεί να καταναλωθεί άφοβα και από τους διαβητικούς. Συγκεκριμένα, η στεβιοσίδη είναι 300 φορές πιο γλυκιά από την συμβατική ζάχαρη και σύμφωνα με έρευνες δεν έχουν διαπιστωθεί ενδείξεις για ανεπιθύμητη δράση στον ανθρώπινο οργανισμό. Τονίζεται ότι, οι έρευνες του Πανεπιστημίου της Ασουνσιόν έχουν δείξει ότι η στέβια διαθέτει αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.
Ακόμη, τα φύλλα της στέβια μπορούν να καταναλωθούν χλωρά για δροσερή αναπνοή, ενώ παράλληλα γίνεται και λικέρ με δυνατότητες επεξεργασίας από την βιομηχανία τροφίμων και αναψυκτικών.
Τα συμπεράσματα από τους πειραματικούς αγρούς είναι ενθαρρυντικά (ιδιαίτερα για τον Νομό Αιτωλοακαρνανίας) και σύντομα η στέβια πρόκειται να εισέλθει στη λίστα των καλλιεργούμενων ελληνικών φυτών με σκοπό να αντικαταστήσουν τον καπνό και τα ζαχαρότευτλα που λόγω της νέας Κ.Α.Π. δεν αποδίδουν ικανοποιητικό εισόδημα στα νοικοκυριά των αγροτών μας.
Η αναμενόμενη έγκριση από την Ε.Ε. σημαίνει ότι τα προϊόντα της στέβιας θα χρησιμοποιούνται από τη βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών και θα βρίσκονται στα ράφια των Σούπερ Μάρκετ της Ευρώπης από τις αρχές του 2012 και επίσης ότι  η καλλιέργεια της στέβιας θα ξεκινήσει στην Ευρώπη και στην Ελλάδα από την άνοιξη του 2012.
Σήμερα παγκοσμίως καλλιεργούνται περίπου 500.000 στρέμματα στέβιας και αναμένεται να αυξηθούν τα στρέμματα λόγω της εισαγωγής των προϊόντων της στέβια στην παγκόσμια αγορά. Δηλαδή, αναμένεται να εκτοπίσει τα χημικά γλυκαντικά (Ασπαρτάμη,  Σουκραλόζη κλπ), αλλά και να αποσπάσει μεγάλα μερίδια αγοράς και από την κλασσική ζάχαρη (τευτλοζάχαρη και καλαμοζάχαρη), όπως εκτιμούν διεθνείς αναλυτές και πρακτικά αυτό δηλώνει ότι τα στρέμματα θα ανέλθουν στα 8.000.000.
Προβλέπεται ότι εντός της Ε.Ε. θα χρειαστεί να καλλιεργηθούν περίπου 1.000.000 στρέμματα για την κάλυψη των αναγκών της. Η Ελλάδα οφείλει να αποκτήσει μέρος της Ευρωπαϊκής αγοράς στέβιας και να καλλιεργείται κυρίως από πρώην καπνοπαραγωγούς.
Ωστόσο, αυτό που χρειάζεται είναι μια εντονότερη δράση σε επίπεδο ενημέρωσης από πλευράς της Πολιτείας και των ειδικευμένων Φορέων. Επιπλέον, οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών οφείλουν να αναλάβουν περισσότερες πρωτοβουλίες και με αυτό τον τρόπο να συμβάλουν ενεργά στην μετά καπνό εποχή.
Απαιτούνται λοιπόν, κοινές δράσεις από όλους τους Φορείς για να προκύψει κάτι βιώσιμο και ελπιδοφόρο για τον τόπο μας, το Ξηρόμερο και ευρύτερα τον Νομό Αιτωλοακαρνανίας.
30/11/2011 Ξεκινά η πρόωρη συνταιοδότηση καπνοπαραγωγών

Σε τροχιά υλοποίησης εισέρχεται το χρηματοδοτικό πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που αφορά την πρόωρη συνταξιοδότηση καπνοπαραγωγών (Μέτρο 113), ύψους 6.000 ευρώ σε ετήσια βάση
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, η προκήρυξη του προγράμματος το οποίο έχει καθυστερήσει πρόκειται να πραγματοποιηθεί πριν το τέλος του έτους. Μένει μόνο να «μπουν» οι υπογραφές του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών και του υφυπ. Ανάπτυξης.

Σκοπός του μέτρου αυτού είναι η ενθάρρυνση των ηλικιωμένων γεωργών, που έχουν ενεργοποιήσει δικαιώματα καπνού στις καπνοπαραγωγικές περιοχές το 2009, να αποχωρήσουν από την ενεργό επαγγελματική δραστηριότητα, ώστε να διασφαλίσουν ένα ελάχιστο οικογενειακό εισόδημα. Την ίδια στιγμή προχωρούν και τα γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα για τον καπνό αφού δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τις δράσεις 1.4. και 2.3 (την αμειψισπορά και την ολοκληρωμένη διαχείριση). Μετά την υπογραφή θα ακολουθήσει η απαραίτητη πρόσκληση από την Ειδική Γραμματεία του ΥπΑΑΤ, η οποία αναμένεται επίσης μέσα στον Δεκέμβριο.
agrotypos.gr/


 Στα κέντρα Υγείας Κατούνας και Αμφιλοχίας ο Κατσικόπουλος
Μαζί του Πατσιαλός και Κραμποκούκης
Περιοδεία στην Ακαρνανία περιελάμβανε η χτεσινή μέρα για τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ κ. Κατσικόπουλο. Πήγε στα Κέντρα Υγείας Αμφιλοχίας και Κατούνας συνοδευόμενος από την υποδιοικητή της 6ης ΥΠΕ κ. Πατσιαλό και τον διοικητή του νοσοκομείου Αγρινίου κ. Κραμποκούκη, ο οποίος, σύμφωνα με τον νέο υγειονομικό σχεδιασμό που έχει γίνει, είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος για τις δομές αυτές.
Στην Αμφιλοχία το κλιμάκιο συναντήθηκε με τους γιατρούς και τους εκπροσώπους των εργαζομένων και άκουσε το προβλήματά τους, ενώ στην Κατούνα η συνάντηση διήρκεσε πολύ περισσότερο καθώς υπήρξε και παρουσία πλήθους κόσμου και τοπικών φορέων που έθεσαν όλα τα προβλήματα του Κ.Υ. υπόψη του κ. Κατσικόπουλου. Φυσικά, κεντρικό αίτημα-τι άλλο-η επάνδρωση με ικανό προσωπικό της συγκεκριμένης δομής ώστε να μπορούν οι άνθρωποι να έχουν σοβαρή πρωτοβάθμια περίθαλψη στον τόπο τους, που άλλωστε είναι και το ζητούμενο στην ύπαρξη των Κέντρων Υγείας. Να σημειωθεί ότι αργότερα προσήλθε στη συνάντηση και ο δήμαρχος Αμφιλοχίας κ. Κοιμήσης καθώς και άλλοι παράγοντες της περιοχής προκειμένου να συμμετάσχουν στην εκατέρωθεν ενημέρωση.
Γ.Σ.
agrinionews
Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ το έργο «Αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης Κατούνας»Το έργο «Αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης Κατούνας» προϋπολογισμού 2.956.000 ευρώ, εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ με απόφαση που υπέγραψε την περασμένη εβδομάδα ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας και δικαιούχος είναι ο Δήμος Άκτιου – Βόνιτσας. Με το έργο αυτό επιλύεται βασικό πρόβλημα στο εσωτερικό δίκτυο υδροδότησης της Κατούνας...Έντεκα νέα έργα ύδρευσης και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες της Δυτικής Ελλάδας, συνολικού προϋπολογισμού 12,5 εκατομμυρίων ευρώ, εντάσσονται στο ΕΣΠΑ με απόφαση που υπέγραψε την περασμένη εβδομάδα ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας.
Πρόκειται για έργα που χρηματοδοτούνται από τον άξονα προτεραιότητας «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής στη Δυτική Ελλάδα», με δικαιούχους τους οικείους Δήμους ή τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης και αφορούν στον εκσυγχρονισμό ή στην αναβάθμιση δικτύων ύδρευσης.
«Σε μια εξαιρετικά δυσμενή οικονομική συγκυρία, χρέος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας είναι ν’ απελευθερώσει πόρους, να τονώσει το περιβάλλον ανάπτυξης και ν’ απαντήσει θετικά σε έργα που έρχονται να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και να καλύψουν καθημερινές ανάγκες, με σεβασμό στο περιβάλλον και στην ανάγκη ορθολογικής διαχείρισης των φυσικών πόρων», τόνισε σε δήλωση του ο Περιφερειάρχης, υπογραμμίζοντας εκ νέου τον στόχο της Περιφέρειας για αύξηση της απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ και αξιοποίηση του συνόλου των πόρων που προβλέπει για την Δυτική Ελλάδα το πρόγραμμα.
Τα έντεκα νέα έργα ύδρευσης που εντάσσονται στο ΕΣΠΑ με την απόφαση του Περιφερειάρχη, κατά σειρά αξιολόγησης, είναι τα εξής:
Σύνδεση υφιστάμενων δεξαμενών Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας με το υδραγωγείο Ερύμανθος – Πύργος, προϋπολογισμού 620.000 ευρώ και δικαιούχο τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας.
Εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης στις περιοχές Γκένοβα, Κοκκινοπύλια, και Μεσαία Ζώνη της πόλης του Αγρινίου, με προϋπολογισμό 1.900.350 ευρώ και δικαιούχο την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης του Δήμου Αγρινίου.
Επέκταση αγωγού ύδρευσης έως την περιοχή του νέου Νοσοκομείου Αγρινίου και επέκταση του αγωγού ύδρευσης ανατολικά της εθνικής οδού, έως τον οικισμό Αγίου Ιωάννη Ρηγανά, με προϋπολογισμό 676.500 ευρώ και δικαιούχο την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Αγρινίου.
Αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης Μακρισίων – Καλλικώμου – Σκιλλουντίας, Δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 1.069.000 ευρώ και δικαιούχος ο Δήμος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων.
Αντικατάσταση εσωτερικών δικτύων ύδρευσης από ζημιές που προκλήθηκαν από τον σεισμό της 8ης Ιουνίου 2008 στην Κάτω Αχαιά και στα Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου και κατασκευή προκατασκευασμένων οικίσκων στα αντλιοστάσια του Δήμου, με προϋπολογισμό 1.254.400 ευρώ.
Αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης στο Δημοτικό Διαμέρισμα Μιχοίου Αχαΐας, με προϋπολογισμό 370.000 ευρώ.
Γ’ φάση βελτίωση και επισκευή δικτύου ύδρευσης Ελαιώνα, Ροδιάς, Νικολαιίκων, Κάτω Ριζόμυλου και Δερβενακίων, στον Δήμο Αιγιαλείας, με προϋπολογισμό 2.060.000 ευρώ και δικαιούχο τον Δήμο Αιγιαλείας.
Αντικατάσταση υφιστάμενου δικτύου ύδρευσης Ερυμάνθειας, με προϋπολογισμό έργου 404.520 ευρώ και δικαιούχο τον Δήμο Ερυμάνθου.
Ύδρευση Τ.Κ. Λεπενούς, στον Δήμο Αγρινίου, με προϋπολογισμό 965.550 ευρώ και δικαιούχο τον Δήμο Αγρινίου.
Αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης Κατούνας. Ο προυπολογισμός του έργου είναι 2.956.000 ευρώ και δικαιούχος ο Δήμος Άκτιου – Βόνιτσας.


Ύδρευση οικισμού Κουρούτας, με προϋπολογισμό έργου 1.255.000 ευρώ και δικαιούχο τον Δήμο Ήλιδας.

Βόνιτσα: Λήστεψαν ηλικιωμένους

Χωρίς να γίνουν αντιληπτοί άγνωστοι δράστες το πρωί, αφαίρεσαν χρυσαφικά σημαντικής αξίας σε σπίτι στην Βόνιτσα, όπου διέμενε ζευγάρι ηλικιωμένων.
Η κλοπή έγινε μέσα σε ελάχιστα λεπτά...
το δίωρο μεταξύ 10 το πρωί με 12 το μεσημέρι και κανείς από το ζευγάρι, ηλικίας 72 και 71 ετών δεν κατάλαβε το παραμικρό.
Από την ανασφάλιστη πόρτα του σπιτιού (σ.σ. αφού δεν βρέθηκαν ίχνη διάρρηξης), εισήλθαν οι δράστες και αφαίρεσαν κοσμήματα, βέρες, αλυσίδες, σταυρούς και άλλα τιμαλφή, αξίας που κυμαίνεται από 6.000 ως 8.000 ευρώ.
Κανείς δεν τους είδε να μπαίνουν ή να εξέρχονται από το σπίτι και μόνο λίγη ώρα μετά το ζευγάρι αντιλήφθηκε την κλοπή και κάλεσε την Αστυνομία.
Πηγή:astakosnews

Βουτιά αυτοκινήτου με έναν νεκρό στην Πάλαιρο

Τραγικό τροχαίο δυστύχημα έγινε το πρωί στην επαρχιακή οδό Μύτικα  - Παλαίρου, με αποτέλεσμα το θάνατο 35χρονου από την Βόνιτσα
Το δυστύχημα σημειώθηκε στις επτά το πρωί, όταν Ι.Χ. που οδηγούσε 35χρονος από την Βόνιτσα, με κατεύθυνση από τον Μύτικα στην Παλαιρο, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, έπεσε στην θάλασσα.
Επί τόπου έσπευσαν αστυνομικοί και λιμενικοί και λίγη ώρα αργότερα, από το αυτοκίνητο ανασύρθηκε νεκρός ο άτυχος 35χρονος.
Την προανάκριση έχει αναλάβει το λιμεναρχείο της Λευκάδας.
Πηγή: agriniopress
Μαύρη χρονιά και για τους κτηνοτρόφους

Του σκότωσαν την μοναδική του αγελάδα.

Προχτές το πρωί φτωχός κατουνιώτης κτηνοτρόφος που είχε μερικά ζώα έξω από την Κατούνα (δίπλα από την προφήτη Ηλία και κοντά στην διασταύρωση με την Κωνωπίνα) βρήκε την μοναδική του αγελάδα σκοτωμένη. Μια αγελάδα είχε ο άνθρωπος και την σκότωσαν την νύχτα. Το αστυνομικό τμήμα Κατούνας διεξάγει έρευνες.  


Δεν έφταναν όλα τα προβλήματα που έχει η περιοχή μας παρουσιάζονται και οι άσχημες καιρικές συνθήκες για τα ζώα των κτηνοτρόφων μιας που δεν έχει βρέξει ακόμα.
Να βρέξει κανονικά έχει πάνω από 40 μέρες. που να βρεθεί χορτάρι και ειναι αναγκασμένοι συνέχεια να αγοράζουν.
Πολλές περιοχές ειναι καταμαυρες απο τισ καλοκαιρινές φωτιές.
Οι κτηνοτρόφοι στην περιοχή ήταν οι μόνοι που άντεχαν λίγο.
 Όλα δείχνουν πως και γι’ αυτούς τα πράγματα δυσκόλεψαν.
Επιστροφή στα ελληνικά στριφτά  τσιγάρα
Το στριφτό ή  «στριφτή» ήταν η ονομασία των τσιγάρων που οι παλιότεροι τα έφτιαχναν μόνοι τους από τον καπνό που καλλιεργούσαμε. Πολλοί προτιμούσαν καπνό από την περιοχή της βελαώρας μιας και η περιοχή φημιζόταν για την ποιότητα του καπνού που έβγαζε. Χωρίς νερό, χωρίς φάρμακα, χωρίς ή με ελάχιστα λιπάσματα γνήσια ποικιλία τσεμπέλι.
 Κάθε καπνιστής αγρότης, καπνοκαλλιεργητής κυκλοφορούσε με την περιβόητη δερμάτινη καπνοσακούλα γεμάτη καπνό κομμένο και στην άκρη τα φυλλάδια έτοιμα να στρίψουν τον καπνό να τον κάνουν τσιγάρο. Τα φυλλάδια τότε τα παραχωρούσε το κράτος στους καπνοκαλλιεργητές. 
 Έβλεπα τον παππού πριν πολλά χρόνια κάθε τόσο να διαλέγει φύλλα από τις καλές αρμάθες καπνού, τις έβγαζε έξω από το βράδυ το πρωί είχε δροσιά και ήταν έτοιμες για κόψιμο. Όλα γίνονταν στο χέρι, έτοιμο το καλοτρουχισμένο μαχαίρι που έκοβε σαν ξυράφι. Μια σανίδα από κάτω στο έδαφος κράταγε το καλοστοιχισμένο ματσάκι καπνού με το αριστερό χέρι πάνω στη σανίδα και με το δεξί το μαχαίρι και έκοβε τα φύλλα και ήταν έτοιμος ο καπνός ύστερα τον έβαζε σε χαρτί η σε άλλες ειδικές συσκευασίες για να μην χάνει την γεύση του. Κατόπιν τοποθετούσε μια ποσότητα στην καπνοσακούλα για να την έχει μαζί του. Πολλοί μετά από αρκετό διάστημα εφάρμοσαν και άλλη τακτική έφτιαχναν πολλά «στριφτά τσιγάρα» και τα έβαζαν σε πακέτα και έπαιρναν μαζί τους για να μην κάθονται στο καφενείο και τις στρίβουν.  

Αργότερα τα πράγματα εξελίχθηκαν και πολλοί καπνοπαραγωγοί και γενικότερα οι  αγρότες άρχισαν και αγόραζαν εγχώρια τσιγάρα διάφορες μάρκες που κυκλοφορούσαν τότε (ελάχιστες από αυτές κυκλοφορούν σήμερα) πολλοί μάλιστα νεολαίοι αγόραζαν κρυφά χύμα από τα περίπτερα.  Στην αρχή τα τσιγάρα που κυριαρχούσαν στο εμπόριο ήταν χωρίς φίλτρο. Αργότερα μπήκε το φίλτρο για να προστατεύει όσο μπορούσε περισσότερο την υγεία του καπνιστή.
  Ενώ οι μεγαλύτεροι συνέχιζαν να καπνίζουν στριφτά πολλοί μάλιστα που δικαιούνταν φυλλάδια καπνού και δεν κάπνιζαν στριφτό ή καθόλου τα πούλαγαν η τα χάριζαν σε άλλους που κάπνιζαν περισσότερο ή σε (βλάχους) κτηνοτρόφους που κατέβαιναν για ξεχειμαδιό στην περιοχή μας.
Ο καιρός περνούσε τα πράγματα άλλαξαν, μπήκαν στην αγορά ευρωπαϊκά και αμερικάνικα τσιγάρα διαφόρων ποικιλιών με διαφορετικές γεύσεις και χαρμάνια  πλασαρίστηκαν όμορφα στη νεολαία μας, με τις πολυδάπανες διαφημίσεις είτε από την τηλεόραση είτε από το ραδιόφωνο η σε καλά στέκια και το παιχνίδι της ποικιλίας της περιοχής μας άρχισε να χάνεται. Ελληνικές καπνοβιομηχανίες άρχισαν να κλείνουν και η παραγωγή ελληνικών τσιγάρων άρχισε να πέφτει κατακόρυφα, από την άλλη μεριά ο ελληνικός καπνός ποικιλίας τσεμπέλι έπαψε να είναι εξαγώγιμος που ήταν ένα προϊόν με μεγάλα έσοδα για το κράτος. 
Ήρθε μετά και η ευρωπαϊκή κοινότητα που μας ήθελε κατά πολλούς «αγρότες επιχειρηματίες και όχι προλετάριους» έκοψε εντελώς το τσεμπέλι προσπάθησαν να μας πλασάρουν άλλες ποικιλίες όπως Βιρτζίνια που καταχρέωσαν μερικούς καπνοπαραγωγούς για φούρνους κλπ σε μια ποικιλία που ήταν είδη κορωμένη στην αγορά και άλλες όπως μπέρλει, μπασμάς κλπ. Το παιχνίδι χάθηκε για την περιοχή και την Ελλάδα εντελώς και με την μεγάλη εκστρατεία της ευρωπαϊκής κοινότητας κατά του καπνίσματος που μόνο επίδραση είχε στα ελληνικά καπνά και όχι στα εισαγόμενα που αυξήθηκαν οι εισαγωγές σε πολύ μεγάλα ποσοστά μιας και υπήρχαν ελάχιστα εγχώρια ελληνικά.

Το αποτέλεσμα: κάθε έλληνας να κυκλοφορεί με όλες τις ξένες ακριβές μάρκες καπνών είτε σε πακέτα είτε σε πούρα είστε σε καπνό αγοραστό στριφτού.
Τα αποτελέσματα είναι σε όλους γνωστά με την πορεία των καπνοκαλλιεργητών αλλά και της οικονομίας της χώρας το τσιγάρο δεν ελαττώθηκε αλλά χάθηκαν τα ελληνικά καπνά.    
Τώρα που η κρίση χτύπησε την πόρτα μας και ήταν φυσικό επόμενο με όλα που έγιναν τα πράγματα αλλάζουν ριζικά και επιστρέφουμε πάλι από την αρχή το ελληνικό στριφτό τσιγάρο άρχισε να επιστρέφει. Είτε με παράνομο είτε με νόμιμο τρόπο για τους καπνιστές της περιοχής μας και πιστεύω όλης της Ελλάδος. Πολλοί είναι αυτοί που καλλιέργησαν καπνό φέτος είτε για προσωπική τους χρήση είτε για φίλους. Στο εμπόριο κυκλοφορούν φυλλάδια οικολογικά αλλά και φίλτρα όπως επίσης και μηχανήματα που στρίβουν τον καπνό σε τσιγάρο. Πληροφορίες μας λένε πως ένα κιλό καπνό κομμένο κιόλας στοιχίζει 15 ευρώ περίπου και με αυτό ο καπνιστής φτιάχνει περίπου στα 50 πακέτα τσιγάρα δηλαδή στα 1000 τσιγάρα. Και τι λέει ο φτωχός λαός 50 πακέτα τσιγάρα κατά μέσο όρο στοιχίζουν σαυτόν    50χ4€= 200€ ενώ από  το στριφτό 15 € δείτε την διαφορά που υπάρχει και μιλάμε για την ποικιλία τσεμπέλι ενώ για τις υπόλοιπες είναι πολύ φθηνότερες οι τιμές.
Η στροφή του κόσμου λοιπόν στο «στριφτό του παππού» είναι γεγονός και όλα αυτά φυσικά αφορούν τους καπνιστές λόγω της κρίσης και το γραφόμενο δεν αποτελεί διαφήμιση αλλά μια πραγματικότητα.
Στον υπόλοιπο κόσμο είναι αδιάφορα και έχουν τα δίκια τους.

 Σ.Κ.

Ειδικά οι δήμοι του Ξηρομέρου, είναι για κλάματα… ~ Kατούνα News

Με αφορμή το προηγούμενο δημοσίευμα στο xiromeronews για τον Καλλικράτη, ο συμπατριώτης Δημήτριος Θ. Λύσσαρης γράφει...
    Ο δήμος Ακτίου- Βόνιτσας, με τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, αναγκάζει τους δημότες να πηγαίνουν Βόνιτσα, μόνο που από τον πρώην δήμο Μεδεώνος, δεν υπάρχει συγκοινωνία!

     Οι Φυτείες, Παπαδάτος πρέπει να τρέχουν Αστακό, αν δε χαθούν οι ΔΟΥ, είναι οικονομική καταστροφή...
       ...και για τον κόσμο, και για τους εργαζόμενους που θα αναγκαστούν να διανύουν 100 χιλιόμετρα να πάνε στην δουλειά τους και άλλα τόσα να γυρίσουν.

       Και βέβαια η καταδίκη σε μαρασμό των τοπικών κοινωνιών είναι βέβαιη, διότι ο κάθε δήμαρχος αν βρει κάποια χρήματα θα τα "ρίξει" στις τουριστικές παραθαλάσσιες περιοχές, προκειμένου να εισπράξει ο δήμος από τα τέλη των τουριστικών μαγαζιών, και έτσι πρέπει να κάνει. 
Κατούνα Ξηρομέρου

    Ήδη παρουσιάστηκαν προγράμματα για την ανάπλαση Αστακού και Βόνιτσας, ενώ στο κεντρικό Ξηρόμερο είμαστε φτωχοί συγγενείς...

      Λυπάμαι που μικροπολιτικά οφέλη μας οδηγούν σε πλήρη απαξίωση.


Δημήτριος Θ. Λύσσαρης