Στο Δήμο μας μπορεί να μένουν παγωμένα τα δημοτικά τέλη στα περσινά επίπεδα, αλλά ουσιαστικά είναι αύξηση. Γιατί η περιοχή μας βρίσκεται στις πρώτες θέσεις στην ανεργία, οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις ολοένα και αυξάνονται (δίμηνα οκτάμηνα κλπ). Οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι είδαν τα έσοδά τους να μειώνονται πάνω από 50% και επιπλέον προβλέπεται νέα μείωση από τη φορολογία.Επίσης δεν προβλέπεται καμία μείωση στους τρίτεκνους στους μακροχρόνια ανέργους και σε αυτούς που παίρνουν Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).
Τα νέα χαράτσια των Δημοτικών Τελών, προβλέπονται ήδη από το αντιλαϊκό νομικό πλαίσιο που έχουν αποφασίσει τα τελευταία χρόνια όλες οι κυβερνήσεις (ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ που εκπροσωπούνται απο τις υπόλοιπες 3 δημοτικές παρατάξεις στο ΔΣ), που εμβαθύνει και γενικεύει την ανταπόδοση, ώστε να αποδεσμεύει κρατικούς πόρους προκειμένου αυτοί να κατευθύνονται στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων.
Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, «δεν είναι "κεραυνός εν αιθρία"» για τη «Λαϊκή Συσπείρωση» καθώς «οι δήμοι έχουν μετατραπεί σε φορομπηχτικό μηχανισμό με διεύρυνση φόρων και τελών οι οποίοι έρχονται να προστεθούν στους άμεσους και έμμεσους φόρους. Η λειτουργία των Δήμων διέπεται από τη λογική της ανταποδοτικότητας και της επιχειρηματικότητας. Η αποκέντρωση λειτουργιών του Κράτους δεν ήταν πάρα μία συστηματική προσπάθεια αναδιάρθρωσης της τοπικής διοίκησης σε αντιλαϊκή κατεύθυνση».
Απέναντι στην παραπάνω τακτική της δημοτικής αρχής που υλοποιεί με την παραπάνω φορολόγηση τη στρατηγική της λεγόμενης αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων, δηλαδή των λειτουργιών του κράτους ώστε να ευθυγραμμιστεί και η Τοπική Διοίκηση στις επιδιώξεις του κεφαλαίου και στην ανταγωνιστικότητά του, η "Λαϊκή Συσπείρωση" κινήθηκε στην αντίθετη κατεύθυνση στηρίζοντας τα συμφέροντα των εργαζομένων.
Το αίτημά μας για άμεση κατάργηση των ανταποδοτικών τελών σε κοινωνικούς φορείς (αθλητικά σωματεία πολιτιστικούς συλλόγους κλπ), σε ανέργους, μονογονεϊκές οικογένειες, πολύτεκνους, όσους εντάσσονται στο Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), τους ανάπηρους άνω των 67% και μείωση στους τρίτεκνους» με ταυτόχρονη αύξηση για τους μεγάλους εμπορικούς και βιομηχανικούς χώρους του δήμου ( τράπεζες, αλυσίδες σούπερ μάρκετ, εργοστάσια, εκκλησία), δεν έγινε αποδεκτό από τη δημοτική αρχή και τις άλλες παρατάξεις. Η υιοθέτηση αυτού του ελάχιστου και εφικτού μέτρου θα έδινε μια ανάσα στις λαϊκές οικογένειες. Για άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα στο δήμο μας είναι ανάγκη να βγάλουν τα απαραίτητα συμπεράσματα.
Ως "Λαϊκή Συσπείρωση" θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε τη κατάργηση και μείωση των ανταποδοτικών τελών και γενικότερα της ανταποδοτικής-επιχειρηματικής λειτουργίας του δήμου, απαιτώντας ταυτόχρονα μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας στις υπηρεσίες του δήμου, σχεδιασμό και εκτέλεση έργων που να καλύπτουν τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, χρηματοδότηση της Τοπικής Διοίκησης από κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού που προέρχονται από το φορολογούμενο λαό και τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι.Όλες αυτές οι διεκδικήσεις είναι επιτακτική ανάγκη να γίνουν πρώτη κύρια υπόθεση του λαϊκού κινήματος γιατί αφορούν βασικές λαϊκές ανάγκες».
Νώντας Μωραΐτης,
Δημοτικός σύμβουλος,
επικεφαλής της δημοτικής παράταξης
«Λαϊκή Συσπείρωση Ακτίου Βόνιτσας»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου